SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Minimalni rast indeksa, ‌Ina dobitnica dana
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 08.05.2017. - 17:18:11
ZAGREB - Početak novog tjedna Zagrebačkoj je burzi donio minimalni rast indeksa i nešto živahniju trgovinu.

CROBEX je porastao blagih 0,03 posto, na 1.905,02 boda dok je CROBEX10 podignut 0,3 posto, na 1.127,82 boda. Ukupno je ostvareno 9,6 milijuna kuna prometa. 

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) bio je najtregovaniji u redovnom dijelu trgovine sa 1,8 milijuna kuna prometa uz rast cijene od 0,8 posto, na 177,78 kuna. HT će do 2020. godine s 210 milijuna kuna, 500 svojih i stručnjaka partnera te novih IT-jevaca koje planira uposliti, provesti projekt sveobuhvatne poslovne IT transformacije kompanije, uz koji će razinu svoje digitalizacije povećati dva puta te znatno unaprijediti sve procese, korisničku podršku i iskustvo. Projekt je u HT-u već počeo, a predstavljajući ga u ponedjeljak u sjedištu HT-a pred brojnim zaposlenicima, poslovnim partnerima i novinarima, predsjednik Uprave HT-a Davor Tomašković naglasio je da je to najzahtjevniji i najvažniji projekt za HT kojim će poslovne procese i korisničko iskustvo podići na višu razinu.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) ostvarila je preko milijun i pol kuna redovnog prometa uz rast cijene od 0,6 posto, na 785 kuna. Tome valja pridodati i 2,6 milijuna kuna vrijedne blok transakcije - 3.350 dionica po cijeni od 785 kuna.

Dobitnica dana bila je Ina (ZSE:INA-R-A) koja je uzletjela 5,3 posto, na 3.000 kuna, najvišu zaključnu razinu od 22. veljače. Ostvareno je preko 632 tisuće kuna prometa što je najveći dnevni volumen od kraja siječnja. Podsjetimo, krajem protekloga tjedna prvi čovjek OTP banke Sandor Csanyi izjavio je kako su u MOL-u spremni prodati dionice Ine hrvatskoj Vladi ukoliko za to bude interesa.

"Spremni smo i prodati Inu, ako je hrvatska Vlada želi kupiti. A ako je hrvatska Vlada ne želi ili nije u mogućnosti kupiti, onda smo spremni i dalje surađivati", rekao je Csányi na konferenciji za novinare OTP banke u povodu preuzimanja Splitske banke.

Stabilni rast započet prije dva tjedna nastavljaju dionice AD Plastika (ZSE:ADPL-R-A) koje su danas podignute 0,6 posto, na 169 kuna, uz 501 tisuću kuna prometa. 

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) podignuta je 1,6 posto, na 42 kune, uz 331 tisuću kuna prometa. 

Građevinski sektor predvodio je Dalekovod (ZSE:DLKV-R-A) koji je podignut 2,2 posto, na 23 kune, uz 258 tisuća kuna trgovine. 

Odlični kvartalni rezultati katapultirali su dionice Viktora Lenca (ZSE:VLEN-R-A) čak 15,3 posto, na 9,39 kuna, uz 51 tisuću kuna prometa. Prihodi Viktora Lenca uzletjeli su uv prvom tromjesečju čak 83%. Puni su dokovi u uvali Martinšćica. Intenzivno se radi na opsežnom poslu modernizacije zapovjednog broda američke 6. flote USS Mount Whitney koji bi trebao biti dovršen do sredine ljeta i riječkom škveru donijeti prihod od tridesetak milijuna američkih dolara.  U usporedbi s prvim tromjesečjem prošle godine u kojem je zabilježen neto gubitak, ovogodišnja dobit nakon oporezivanja iznosila je 6,2 milijuna kuna. Pozitivni trendovi očekuju se i u nastavku godine što bi trebalo rezultirati značajno većim prihodima i dobiti nego lani.