SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Turistički sektor na meti prodavatelja, tjedni pad indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 18.08.2018. - 19:05:18
ZAGREB - Indeksi Zagrebačke burze ovoga su tjedna korigirani što se može pripisati negativnim signalima sa svjetskih tržišta.

Promet je i dalje iznimno slab što je tradicionalno tijekom sezone ljetnih odmora. Signali podbačaja u središnjoj turističkoj sezoni donveli su do rasprodaje u turističkom sektoru pa je sektorski CROBEXturist izgubio 1,6 posto.

CROBEX je u tjednu srezan 1 posto, na 1818 bodova, a CROBEX10 je pao 0,9 posto, na 1061 bod.

Redovni promet dionicama iznosio je prošloga, skraćenog radnog tjedna 17,9 milijuna kuna, što je 7,7 milijuna manje nego tjedan dana prije. Uz to, u blok prometu dvjema dionicama ostvareno je još 5,4 milijuna kuna. Pritom je dionicom HT-a u blok transakciji protrgovano 2,37 milijuna kuna po cijeni od 158 kuna po dionici.

Povlaštenim izdanjem Adrisa, pak, ostvareno je 3,05 milijuna kuna prometa, po cijeni od 436 kuna za dionicu.

U redovnom dijelu prometa najlikvidnija je bila dionica Podravke (ZSE:PODR-R-A) s prometom od 3,2 milijuna kuna. Cijena joj je ojačala 0,6 posto, na 340 kuna.

Slijedi dionica Hrvatskog Telekoma (ZSE:HT-R-A), s 2,9 milijuna kuna prometa i rastom cijene za 1,6 posto, na 158,5 kuna.

Veći promet ostvaren je bio i izdanjem Valamar Riviere (ZSE:RIVP-R-A), 2,5 milijuna kuna, dok joj se cijena spustila 1,2 posto, na 40,4 kune.

Najveći minus od 3,5 posto na 385,00 kuna, bilježi Arena Hospitality Grupa (ZSE:ARNT-R-A) čiji tjedni promet iznosi 1,1 milijun kuna. 

U manjku važnijih korporativnih vijesti, ističe se vijest koju je putem burze u petak objavio Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A). Iz Đure Đakovića su izvijestili da su s francuskim i njemačkim naručiteljima ugovorili dodatne isporuke prethodno ugovorenih vagona. Vrijednost novougovorenih poslova iznosi 46 milijuna kuna. Cijena te dionice skočila je 8 posto, na 16,2 kune, pa je bila među likvidnijima najveća dobitnica.

S druge strane, najviše su pala cijena dionice Brodogradilišta Viktor Lenac (ZSE:VLEN-R-B), za 5,2 posto na 9,2 kune. Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga prije desetak dana je talijanskom Palumbo groupu odobrila objavljivanje ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac, a po cijeni od 9,26 kuna po dionici. Za Palumbo group je obveza objave ponude za preuzimanje Brodogradilišta Viktor Lenac nastala 11. lipnja ove godine, jer zajedno s tvrtkom P&L Shiprepair Holding Limited, koja je registrirana na Malti, a također je u vlasništvu obitelji Palumbo, drži ukupno 40,5 posto dionica Lenca.