SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu, CROBEX opet ispod 1.900 bodova
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 23.08.2017. - 17:11:02
ZAGREB - Zagrebačka je burza i danas ponudila nezanimljivu trgovinu, no ipak nešto bolji promet u odnosu na jučer.

Investitori su opet najviše pozornosti poklonili turističkim izdanjima.

CROBEX je oslabio 0,1 posto, na 1.899,76 bodova dok je CROBEX10 porastao 0,1 posto, na 1.123,76 bodova. Ukupno je ostvareno 3,47 milijuna kuna prometa. 
Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) bila je najtrgovanija sa 895 tisuća kuna prometa uz rast cijene od pola postotka, na 45,01 kunu. 
Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je 564 tisuće kuna prometa, a cijena je porasla 0,2 posto, na 180,15 kuna.

Novi neuspjeh oko povećanja udjela u Savi Re, nije pokolobeao kupce Adrisovih povlaštenih dionica (ZSE:ADRS-P-A) koje su podignute 0,7 posto, na 456 kuna, uz 259 tisuća kuna prometa. Slovenski regulator tržišta osiguranja odbio je i drugi pokušaj hrvatske Adris grupe da poveća svoj vlasnički udio u slovenskoj osiguravateljskoj kompaniji Sava Re, piše ljubljansko "Delo", a poziva se na neslužbene izvore. O zahtjevu Adris grupe da svoj sadašnji vlasnički udio od oko 20 posto poveća na otprilike 33 posto, tik ispod praga za preuzimanje, početkom tjedna je odlučivao stručni savjet Agencije za nadzor tržišta osiguranja (AZN), ali je odbio dati svoju suglasnost, piše list, te dodaje da razlozi za takvu odluku za sada nisu poznati. Protiv jačanja Adrisa u vlasničkoj strukturi Save Re bili su u Slovenskom državnom holdingu (SDH), koji upravlja portfeljem državne imovine, a za uskraćivanje suglasnosti glasovali su i članovi regulatornog tijela koji su bliski stranci premijera Mire Cerara, navodi vodeći slovenski list.

Turistički je sektor danas dao najvećeg dobitnika. Riječ je o Plavoj laguni (ZSE:PLAG-R-A) čije su dionice skočile 2,9 posto, na 7.000 kuna, uz gotovo 168 tisuća kuna prometa. U ovom je sektoru aktivan bio i Tursthotel (ZSE:TUHO-R-A) koji je ostvario 210 tisuća kuna prometa uz rast cijene od 0,1 posto, na 3.141,50 kuna. Red je spomenuti i Liburnia Riviera Hotele (ZSE:LRH-R-A) koji su imali 205 tisuća kuna prometa uz 0pad cijene od 1,1 posto, na 3.760 kuna.

Đuro Đaković (ZSE:DDJH-R-A) imao je 138 tisuća kuna trgovine uz blagi pad od 0,1 posto, na 26,51 kunu. Na upit koja je nova vlasnička struktura Đure Đakovića i je li točno da država više nije većinski vlasnik, predsjednik Uprave Tomislav Mazal je odgovorio kako on to ne može ni potvrditi niti demantirati sve dok dionice ne budu upisane u registar dioničara.

– Mogu samo objaviti da je riječ o domaćim ulagačima, među kojima ima i pravnih i fizičkih osoba – rekao je Mazal.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.