SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Turistički sektor u fokusu, stagnacija indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 19.06.2017. - 17:18:35
ZAGREB - Tjedan na Zagrebačkoj burzi otpočeo je slabašnim prometom i stagnacijom indeksa.

Investitori su se fokusirali na izdanja iz turističkog sektora dok su sva ostala izdanja imala daleko niiže promete.

CROBEX je ostao na nepromijenjenih 1.857,90 bodova dok je CROBEX10 pao 0,1 posto, na 1.106,76 bodova. Ukupno je ostvareno 13,6 milijuna kuna prometa no preko devet milijuna ostvareno je u blok transakciji povlaštenim dionicama Adrisa.

U redovnom dijelu trgovine najveći promet ostvario je Arena Hospitality Group (ZSE:ARNT-R-A) koji je imao 1,37 milijuna kuna prometa uz rast cijene od 0,2 posto, na 466 kuna.

Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) ostvarila je 1,1 milijuna kuna prometa uz pad cijene od 0,9 posto, na 43,49 kuna. 

Hrvatski Telekom (ZSE:PODR-R-A) korigiran je 0,8 posto, na 175,06 kuna, uz 535 tisuća kuna trgovine.  Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja je  krajem protekloga tjedna Hrvatskom Telekomu produlila trajanje prava privremenog upravljanja Optima Telekomom d.d. na razdoblje od dodatne tri godine, odnosno do 10. srpnja 2021. Agencija je također donijela odluku kojom je uvjetno odobrena koncentracija koja nastaje pripajanjem društva H1 TELEKOM d.d., društvu OT – OPTIMA TELEKOM d.d..

Podravka (ZSE:PODR-R-A) je podignuta 0,8 posto, na 322 kune, uz 244 tisuće kuna prometa. Sporazum o suradnji osječkog Sveučillišta "Josipa Jurja Strossmayera" i koprivničke prehrambeno-farmaceutske tvrtke "Podravka" potpisan je u ponedjeljak u Osijeku. Suradnja će se odvijati u dva smjera, u organiziranju različitih edukativnih programa, koji bi bili potrebni zaposlenicima "Podravke", od programa cjeloživotnog obrazovanja do poslijediplomskih i doktorskih studija, dok bi drugi segment bila zajednička istraživanja od interesa za tvrtku i za osječko Sveučilište, koje ima razvijene istraživačke kapacitete vezane za prehrambenu industriju.

Dobitnik dana bio je Jadroagent (ZSE:JDGT-R-A) sa skokom od 4,2 posto, na 1.052,33 kune, uz 179 tisuća kuna trgovine.

Osim spomenute blok transakcije, povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) u redovnom su dijelu trgovine imale 110 tisuća kuna prometa, a cijena je porasla 1,1 posto, na 470 kuna.