SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TJEDNI PREGLED ZSE
 
Zagrebačka burza: Valamar Riviera najveća dobitnica, indeksi i treći tjedan u plusu
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 05.05.2018. - 19:04:57
ZAGREB - Treći uzastopni tjedan nastavljen je pozitivni sentiment na Zagrebačkoj burzi.

Većina likvidnijih izdanja zaključila je u plusu, a najviše su se istaknuli Valamar Riviera i Podravka. Volumen trgovanja ipak i dalje je iznimno skroman.

CROBEX je u tjednu skočio 2,3 posto, na 1.837,72 boda dok je CROBEX10 podignut 2,8 posto, na 1.076,30 bodova. Ukupni dionički promet umanjen je za nešto više od šest posto ili 2,1 milijun kuna te je iznosio 30,3 milijuna kuna. 

Dobitnica tjedna, a ujedno i najtrgovanije izdanje bila je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A). Uz osam milijuna kuna prometa dionice bilježe uzlet od 7 posto, na 42,80 kuna. U prvom tromjesečju 2018. godine Valamar Riviera ostvarila je izuzetno dobre poslovne rezultate zbog ranijih uskrsnih blagdana te uspješne realizacije većeg broja događaja u destinacijama Krk i Dubrovnik čime je zabilježen 39%-tni porast prihoda od prodaje s 28 milijuna kuna na 39 milijuna kuna. Sukladno snažnijoj potražnji te aktivnim upravljanjem prodajnim kanalima i cijenama ostvareno je 106.083 noćenja i prosječna dnevna cijena od 360 kuna što čini 27% rast u odnosu na 2017.

Od objave poslovnih rezultata najviše je profitirala Podravka (ZSE:PODR-R-A) koja je podignuta 4,1 posto, na 302 kune, uz 7,3 milijuna kuna prometa. U posljednja dva tjedna cijena ovih dionica povećana je gotovo 17 posto.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) je ostvario promet od 4,6 milijuna kuna i zabilježio rast od 1,5 posto odnosno cijenu od 165,50 kuna. 

Dionicama Zagrebačke banke (ZSE:ZABA-R-A) cijena je porasla 2,9 posto, na 57 kuna, a trgovane su u iznosu od 630 tisuća kuna. Zagrebačka banka je u prvom tromjesečju ove godine ostvarila dobit nakon oporezivanja u iznosu od 402 milijuna kuna, što je znatno bolji rezultat nego u istom lanjskom razdoblju kada je imala gubitak od 167 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća. Iz Zagrebačke banke navode kako je neto dobit od 402 milijuna kuna u prvom kvartalu ostvarena "zahvaljujući stabilnom rezultatu iz operativnog poslovanja te dobrom upravljanju rizicima".

Povlašteno izdanje Adris Grupe (ZSE:ADRS-P-A) bilježi rast od 2,6 posto odnosno cijenu od 429 kuna te milijun kuna prometa. Adris Grupa je prvo tromjesečje ove godine završila s konsolidiranom neto dobiti od 18 milijuna kuna, što je dvostruko više u usporedbi s istim lanjskim razdobljem, podaci su iz financijskog izvješća te grupe objavljenog u ponedjeljak, a predsjednik Uprave Ante Vlahović poručio je da će uz organski rast kompanija ustrajati na akvizicijama, osobito u turističkom dijelu grupe. Nadzorni odbor Adris grupe predložio je Glavnoj skupštini isplatu dividende u iznosu od 17,5 kuna po dionici.

Atlantic Grupa (ZSE:ATGR-R-A) cijenu je podigla 1,6 posto, na 960 kuna, uz nešto više od pola milijuna kuna prometa. 

Ericsson NT (ZSE:ERNT-R-A) bilježi tjedan bez postotne promjene, uz cijenu od 1.055 kuna i promet od 727 tisuća kuna.