SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
CLOSING BELL ZSE
 
Zagrebačka burza: Valamar Riviera u fokusu, novi pad indeksa
Autor/izvor: Siniša Malus, sinisa.malus@seebiz.eu
Datum objave: 22.05.2017. - 17:10:19
ZAGREB - Početak novog tjedna donio je nastavak pada indeksa i slabašnog prometa. 

Valamar Riviera bila je u fokusu investitora, a samo su tri izdanja ostvarila izraženije volumene trgovine.

CROBEX je oslabio 0,3 posto, na 1.856,08 bodova dok je CROBEX10 pao 0,4 posto, na 1.098,42 boda. Ukupno je ostvareno 18,5 milijuna kuna prometa, no dvije trećine tog iznosa otpada na blok transakciju redovnim dionicama Adrisa.

U redovnom dijelu trgovine najtrgovanija bila je Valamar Riviera (ZSE:RIVP-R-A) koja je ostvarila 2,2 milijuna kuna prometa uz pad od 0,1 posto, na 40,19 kuna. Valamar Riviera i PBZ CO protekloga su tjedna izrazili namjeru da žele dokapitalizirati Helios Faros. U ponudi PBZ CO i Valamar Riviera predlažu plan restrukturiranja te petogodišnji plan ulaganja u turističku imovinu u visini od 650 milijuna kuna. 

Dionicama Luke Ploče (ZSE:LKPC-R-A) u samo pet tranmsakcija ostvaren je promet od 1,34 milijuna kuna uz rast cijene od 1,9 posto, na 550 kuna.

Hrvatski Telekom (ZSE:HT-R-A) imao je 1,1 milijuna kuna prometa no bio je i uteg indeksa zbog pada cijene od 1,1 posto, na 166,15 kuna. 

Povlaštene dionice Adrisa (ZSE:ADRS-P-A) imale su gotovo pola milijuna kuna prometa, a cijena je ostala na nepromijenjene 462 kune. 

Prosječna cijena dionica Kraša (ZSE:KRAS-R-A) pala je na 501,38 kuna dok je zadnja ostala na nepromijenjenih 520 kuna, uz ostvarene 124 tisuće kuna prometa. Danas je u prostorijama Kraša održan sastanak Koordinacije proizvođača i dobavljača, na kojem su usuglašeni stavovi i zahtjevi dobavljača, koji ako ne budu ispoštovani do kraja svibnja, slijedi obustava isporuke sve robe Agrokoru, odnosno Konzumu. Dobavljači, između ostalog traže da se dugovi za novoisporučenu robu treteraju jednako kao novi krediti, odnosno da dobiju status najstarijih tražbina, te se traži da Agrokor dogovori novo financiranje.

Ericsson Nikola Tesla (ZSE:ERNT-R-A) nije mijenjao cijenu koja je ostala na 1.297,06 kuna, uz 372 tisuće kuna prometa.