SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE NEKRETNINA
 
Zagrepčani i Dalmatinci najteže do stana
Autor/izvor: SEEbiz / Novi list
Datum objave: 17.09.2018. - 12:41:34
ZAGREB - Kupnju stana u 2016. godini najmanje su si mogli priuštiti stanovnici priobalja i Zagreba.

Primjerice, za iznos prosječnog godišnjeg neto dohotka je zaposlena osoba u Podgori mogla u toj godini kupiti tek 3,2 kvadratna metra stana, odnosno za kupnju jednog m2 je morala izdvojiti više od 30 posto svojeg godišnjeg neto dohotka - dio je rezultata istraživanja Ekonomskog instituta Zagreb "Tržište nekretnina Republike Hrvatske", danas predstavljenog u Hrvatskom novinarskom društvu.

Publikacija analizira trendove na tržištu nekretnina od 2012. do 2017. godine i prvi put dosad javnosti predočuje podatke o tržištu nekretnina, koji će od danas biti dostupni na www.eizg.hr.

Ukupna vrijednost transakcija lani je dosegnula 27,8 milijardi kuna, čak više od pet milijardi kuna veći iznos nego pet godina ranije.

Između ostalog, ti podaci kažu kako je Dubrovnik jedina jedinica lokalne samouprave u kojoj je medijalna cijena stana/apartmana u promatranom razdoblju bila viša od 15.000 kuna/m2. Cijenu kvadrata u rasponu od 10.000-15.000 kuna imale su 33 jedinice lokalne samouprave, sve redom uz more. Kad su kuće u pitanju, cijena je bila viša od 10 tisuća kuna po kvadratu u Vrsaru, Taru-Vabriga, Rovinju, Dubrovniku i Konavlima. Za jedan četvorni metar u Dubrovačko-neretvanskoj županiji se u Požeško-slavonskoj županiji moglo kupiti čak 17,6 četvornih metara kuće.

Najskuplja građevinska zemljišta, skuplja od 1.000 kuna po četvornom metru, imali su Biograd na Moru, Bol, Dubrovnik, Pučišća, Smokvica i Split. I poljoprivredno je zemljište, unatoč plodnijoj Slavoniji, također najskuplje na Jadranu, u rasponu od 50 do 100 kuna po kvadratu, dok je njegova cijena u Vukovarsko-srijemskoj županiji, primjerice, 3,58 kuna. Najskuplji poslovni prostori, od 12.000 kuna naviše/m2 su u Rovinju, Opatiji, Dubrovniku i Medulinu.

Analiza cijena i kad su u pitanju zemljišta, poljoprivredno i šumsko, pokazala je dramatičan pad vrijednosti nekretnina na istoku zemlje, u Slavoniji, te favoriziranje turističke djelatnosti u odnosu na sve druge.