SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODBIJENI
 
Zainteresirani za preuzimanje Nove TV najavili proučavanje odbijenice VEM-a
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 16.11.2017. - 16:05:00
Zadnja izmjena: 16.11.2017. - 21:15:17
ZAGREB - United Group, medijska grupa zainteresirana za prezimanje Nove TV, u četvrtak je najavila da će proučiti odluku Vijeća za elektroničke medije (VEM) o odbacivanju njihove prijave, naglasivši kako će ocijeniti je li odluka u skladu s europskim načelom vladavine prava i je li lokalno pravo primijenjeno na nediskriminirajući način.

Europski i lokalni pravni timovi United Group, koji su pripremili prijavu za ocjenu koncentracije, počeli su s proučavanjem odluke. To će prvenstveno biti rađeno iz perspektive je li odluka donesena u skladu s europskim načelom vladavine prava i jesu li se lokalni zakoni o medijima i zaštiti tržišnog natjecanja primjenili na nediskriminirajući način, ističe se u priopćenju United Group.

Ako to nije slučaj, United Group će istražiti sve mogućnosti pravnih lijekova. U svim ostalim državama članicama Europske unije dopušteno je zajedničko vlasništvo pružatelja medijskih usluga i operatora uz posebne uvjete, ako je to potrebno, kaže se u priopćenju te navodi osnovno načelo razmjernosti EU-a, koje predviđa primjenu najmanje štetnih ograničenja tržišnog natjecanja i slobodnu uspostavu usluga.

Reakcija United Group, u većinskom vlasništvu američkog investicijskog društva KKR, uslijedila je nakon jednoglasne odluke VEM-a da ne postoje zakonski uvjeti da Slovenia Broadband stekne 100 posto dionica društva Nova TV d.d. zbog nedopuštenosti koncentracije u smislu Zakona o elektroničkim medijima.

Kako se isticalo u odluci VEM-a, Slovenia Broadband S.a.r.l. je međunarodno holding društvo koje upravlja poslovanjem raznih operativnih društava u srednjoj i istočnoj Europi, uključujući i područjeHrvatske.

VEM-u stigla samo jedna prijava

Trgovačka društva pod kontrolom podnositelja prijave aktivna u proizvodnji i emitiranju televizijskih kanala na području Hrvatske su Orlando klinci d.o.o, Fight channel d.o.o, Adria News d.o.o te Totalna televizija d.o.o. Zagreb, ističe u odluci VEM.

Trgovačko društvo Totalna televizija d.o.o. je mrežni operator u smislu Zakona o elektroničkim komunikacijama za pružanje javno dostupnih telefonskih usluga u nepokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži, usluga prijenosa slike, govora i zvuka putem elektroničkih komunikacijskih mreža (što isključuje usluge radiodifuzije) te usluge davanja pristupa internetu.

Slijedom toga, na njega se primjenjuje odredba Zakona o elektroničkim medijima, prema kojoj operator koji obavlja djelatnost prijenosa audiovizualnog i/ili radijskog programa ne može biti nakladnik televizije i/ili radija, zaključuje se u odluci VEM-a.

United Group ponajviše osporava odluku koja se temelji na djelatnosti Totalne televizije d.o.o. Pravni timovi nastojat će utvrditi kako, s obzirom na ograničen udio Totalne televizije na tržištu, može doći do ugrožavanja medijskog pluralizma, koji je jedini javno proklamirani politički cilj kojem se teži, ističe se u priopćenju kompanije.

Kako je potvrđeno Hini, VEM-u je dosad pristigla samo jedna prijava za ocjenu dopuštene medijske koncentracije od zaintresiranih za preuzimanje vlasništva u društvu NovaTV d.d.

Druge prijave za ocjenu dopuštenosti koncentracije vezano za stjecanje kontrole nad Novom TV d.d. nisu zaprimljene, pa ih stoga VEM ne razmatra niti planira donošenje odluke.