SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PMI INDEX
 
Zamah proizvodnog sektora eurozone protegnuo se i na početak 2018.
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 01.02.2018. - 13:21:52
LONDON - Uzlet proizvodnog sektora eurozone nastavljen je u siječnju neznatno slabijim tempom u odnosu na rekordni prosinac, poduprt snažnom domaćom i inozemnom potražnjom, pokazalo je u četvrtak istraživanje londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) za proizvodni sektor eurozone kliznuo je u siječnju na 59,6 bodova, s rekordnih 60,6 bodova, zabilježenih u prosincu.

Time je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka potvrdila početnu procjenu njegove vrijednosti.

"Uzlet proizvodnog sektora eurozone nastavljen je u siječnju punim zamahom", zaključuje glavni poslovni ekonomist Markita Chris Williamson, podsjećajući na kontinuirano snažan rast proizvodnje i priljev novih narudžbi iz same eurozone ali i iz inozemstva.

Zapošljavanje je također osjetno pojačano budući da kompanije nastoje držati korak s potražnjom, dodaje on.

Među vodećim gospodarstvima eurozone Njemačka, Italija i Irska bilježile su blago usporavanje aktivnosti u industriji, iako se njihov tempo zadržao blizu rekordnih razina. U Francuskoj i Španjolskoj porasle su najsnažnije u 17 odnosno deset godina, primjećuju u Markitu.

Poslovo povjerenje dodatno je poboljšano u većini zemalja, uz izuzetak Njemačke i Austrije iako su i njihovi poslovni čelnici objavili naglašeno pozitivne prognoze, dodaju u londonskoj tvrtki.

Upozoravaju ujedno na rast cijena u kontekstu snažne potražnje koja nadmašuje ponudu, te na paralelni snažan rast cijena nafte.

"Budući da se viši troškovi pojačano prebacuju na klijente, istraživanje šalje signal upozorenja da bi u budućnosti rast potrošačkih cijena mogao ubrzati", napominje Williamson.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.