SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TRŽIŠTE RADA
 
Zapošljavanje u SAD-u posustalo u kolovozu
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 06.09.2019. - 19:46:37
WASHINGTON - Američki poslodavci neto su u kolovozu otvorili 130 tisuća novih radnih mjesta, manje od prosjeka u ovoj godini, uz veći broj zaposlenih u državnoj upravi zbog popisa stanovništva, pokazalo je u petak izvješće američkog ministarstva rada.

Ministarstvo je ujedno snizilo podatke o broju otvorenih radnih mjesta u lipnju i srpnju za ukupno 20 tisuća. U lipnju je tako prema novim podacima neto otvoreno 187 tisuća a u srpnju 159 tisuća novih radnih mjesta.

Procjena za kolovoz niža je od prosjeka u ovoj godini koji iznosi 158 tisuća novih radnih mjesta. Osjetno je pak ispod prosječne 223 tisuće radnih mjesta mjesečno u 2018., prema izvješću ministarstva.

Ukupno je u privatnom sektoru u prošlom mjesecu neto otvoreno 96 tisuća radnih mjesta, pri čemu se najviše zapošljavalo u sektoru zdravstvene skrbi i financijskih aktivnosti.

Rudarski je sektor pak neto zatvorio 6.000 radnih mjesta.

U državnom sektoru zaposlene su 34 tisuće radnika zbog pripreme popisa stanovništva u idućoj godini.

Stopa nezaposlenosti zadržala se u kolovozu treći mjesec zaredom na 3,7 posto.

Svijetla je točka u izvješću podatak da su nadnice po satu u kolovozu na mjesečnoj razini porasle najviše od veljače, za 0,4 posto. U srpnju uvećane su 0,3 posto. Na godišnjoj je razini njihov rast ipak bio slabiji i iznosio je 3,2 posto, nakon 3,3-postotnog povećanja u srpnju.