SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
REKORDI
 
Zaračunata bruto premija prošle godine premašila vrijednosti iz rekordne 2008.
Autor/izvor: SEEbiz / Svijet osiguranja
Datum objave: 16.01.2019. - 18:12:57
ZAGREB - Zaračunata bruto premija društava za osiguranje u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosila je 9.856 milijuna kuna što je porast od 8,8% u odnosu na 2017. 

Zaračunata bruto premija društava za osiguranje u Republici Hrvatskoj u 2018. za neživotna osiguranja porasla je 605,8 milijuna kuna (9,9%), te za životna osiguranja 194,0 milijuna kuna (6,6%) u odnosu na 2017.

Broj osiguranja na kraju 2018. iznosio je 8.902.991 polica neživotnog osiguranja i 1. 553.864 polica životnog osiguranja. Iznos likvidiranih šteta društava za osiguranje u Republici Hrvatskoj u 2018. godini iznosio je 5.553milijuna kuna. Akumulirana imovina društava za osiguranje u Republici Hrvatskoj iznosi 42.250 milijuna kuna što je 7% imovine financijske industrije kao treći po veličini segment (iza poslovnih banaka i obveznih mirovinskih fondova). Ovakve je rezultate poslovanja na konferenciji za novinare prezentirao Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. Bruto zaračunata premija hrvatskih osiguratelja u EU iznosila je 240,1 milijuna kuna što je veliki rast i dokaz da i hrvatski osiguratelji mogu biti konkurentni na stranim tržištima. Posebno je bio dominantan Euroherc u Austriji, dok u Italiji posluju Adriatic i HOK te u Sloveniji CO, Allianz, Wiener i Uniqa.

Zaračunata bruto premija u 2018. je premašila vrijednosti iz rekordne 2008., a rast premije prati i rast broja osiguranja. Iznos likvidiranih šteta također je u stalnom porastu, ali s manjim stopama rasta od premije. Prema udjelu na tržištu vodećih pet osiguratelja su Croatia osiguranje s 27,6 posto, Allianz s 11,7, Euroherc s 11,2, Wiener s 8,9 posto i Generali sa7, 2 posto, dok na preostale osiguratelje otpada 31,8 posto.

Pauković je izrazio nadu za većim rastom životnih osiguranja kao i zdravstvenih osiguranja. Preko milijardu kuna godišnje građani Hrvatske uplate za dopunska zdravstvena osiguranja no od toga gotovo 800 milijuna odlazi u HZZO. No dok osiguratelji posluju po direktivama EU i pod regulacijom Hanfe, HZZO takvih pravila nema, oni posluju samo po propisima svog vijeća što ostale osiguratelje stavlja u neravnopravni položaj. HZZO ima već godinama povlaštenu poziciju kroz kontrolu cijene police dopunskog osiguranja, a HUO kao predstavnik osiguratelja samo želi da HZZO osnuje osiguravajuće društvo koje će djelovati pod istim pravilima kao i ostali osiguratelji s obzirom da obavlja osigurateljni posao.

Pauković je također naglasio da veseli rast premije kasko osiguranja. Kada je o životnim osiguranjima riječ, premija je zabilježila porast od 200 milijuna kuna što je u redu ali postoje itekako podloge za bolje.

Penetracija osiguranja u Hrvatskoj je porasla, no kada bi se povećala samo za jedan postotni poen, država bi si za 20 posto olakšala cijenu saniranja šteta od posljedica prirodnih katastrofa.

Došlo je i do rasta gustoće osiguranja; po stanovniku je ukupna godišnja premija 316 eura, od čega samo 103 eura otpada na životna osiguranja, dok je u EU prosjek 2030 eura, a na život otpada 1189 eura. Pauković je zaključio da je 2018. bila dobra godina za osiguratelje premijski gledano, no cilj je kroz financijsku pismenost educirati mlađe generacije kako bi se povećala svijest o rizicima i potrebama.