SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PROCJENE
 
Žarko Radulović: Turistička siva zona u Crnoj Gori 350 miliona eura
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG / Radio Antena M
Datum objave: 12.05.2012. - 20:29:02

PODGORICA - Predstavnici Crnogorskog turističkog udruženja očekuju da Vlada do četvrtka zakaže vanrednu sjednicu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone. Na dnevnom redu trebalo bi da bude problem privremenih objekata.

Predsjednik udruženja Žarko Radulović kaže za radio Antena M da država zbog sive ekonomije gubi ogroman novac, te da to šteti i poreskim obveznicima i imidžu države.

Crnogorsko turističko udruženje apelovalo je na Vladu i na organe lokalne uprave da im pomognu da riješe problem koji između ostalog ugrožava i poreske obveznike Crne Gore.

„Na osnovu mojih saznanja između 300 i 350 miliona godišnje se prometuje u turizmu a da nije nigdje registrovano. Samo PDV od tih 350 miliona pa to je skoro jedan tunel Sozina- 70 miliona gubi država zbog te sive zone i takvog prometovanja usluga u našem turizmu." Zato su predstavnici turističkog udruženja od Vlade tražili da zakaže vanrednu sjednicu Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone. No, odgovor još čekaju kaže Radulović:

„Nije zakazana još ali rok je četvrtak, međutim ako budemo odgovor čekali i dan duže nećemo praviti problem- nijesmo formalisti. Međutim mi imamo još jedan zahtjev a to je tačka da sjednica bude otvorena za javnost u suprotnom nećemo učestvovati u radu."

Efekti ne rješavanja problema privremenih objekata, smatra Radulović, ugrožavaju poslovanje registrovanih objekata ali i ukupan imidž Crne Gore kao turističke destinacije.

„Mi smo lani po osnovu PDV-a platili 882 hiljade eura, znači pola od te sume koju prihoduje Budva od privremenih objekata. A gdje su ostali hoteli... pa to su značajno veće cifre. A bile bi još veće da nema privremenih objekata jer oni značajan dio novca koji bi se potrošio u legalnim objektima gdje plaćamo sve mi bi na taj promet platili PDV pa bi se u budžet slilo značajno više novca."

Radulović tvrdi da samo Budva godišnje gubi pet miliona eura zato što ima privremene objekte. Iz Turističkog udruženja izričiti su- traže trajno rješavanje problema u suprotnom ne isključuju radikalne poteze.