SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ANALITIČARI
 
Zasad nema pretjerane zabrinutosti na naftnom tržištu
Autor/izvor: RBA analize
Datum objave: 20.09.2019. - 08:24:26
ANALIZA - Napad na najveće postrojenje za preradu nafte u Saudijskoj Arabiji prošlog vikenda trenutno je smanjio proizvodnju sirove nafte za 5,7 mil. barela dnevno, što je oko 5% globalne proizvodnje nafte. 

U ponedjeljak ujutro na robnim burzama cijena sirove nafte (tipa Brent) skočila je za gotovo 20%, na 72 dolara po barelu. Međutim u nastavku dana cijena se korigirala na prosječan dnevni rast oko 10%. Ukoliko bi se obustava proizvodnje nastavila kroz dulji vremenski period to bi se značajno odrazilo na kretanje cijene sirove nafte.

Prema našim procjenama, iako je ovakav incident jedinstven i s „dramatičnim“ brojkama, za sada nema razloga za pretjeranu zabrinutost na tržištu. Izvozne zalihe Saudijske Arabije su nešto manje od 200 mil. barela što može nadoknaditi nedostatak proizvodnje za malo više od mjesec dana. Očekivanja se da će obnova oštećenih naftnih postrojenja potrajati nekoliko tjedana. Osim toga, sve zemlje proizvođači imaju strateške rezerve nafte za slučaj neočekivanih i nepredvidivih situacija, koje mogu pokriti potražnju za nekoliko mjeseci (samo u SAD-u zalihe za koje je američka vlada već odobrila upotrebu iznose preko 600 mil. barela).

Također, s obzirom na prezasićenost tržišta, međunarodne zalihe nafte tolike su da bi (prema pisanju Reutersa) izostanak proizvodnje od 5 mil. trebao trajati nekoliko mjeseci da se zalihe smanje blago ispod dugoročnog prosjeka. Ono što se može ustvrditi, je da bi premija za politički rizik u cijeni nafte trebala ostati viša jer se slični napadi ne mogu isključiti u budućnosti, a ranjivost moderne naftne infrastrukture jasno se pokazala.

Najveći rizik za daljnji rast cijena nafte predstavlja opasnost od eskalacija sukoba s Iranom (trenutno su optuženi za napad od strane SAD-a): ratna eskalacija u perzijskom zaljevu poremetila bi mnogo veći izvozni udio nafte i vjerojatno bi pokrenula relevantni šok cijena nafte koji bi mogao ozbiljno naškoditi i utjecati na svjetsku ekonomiju, kao i na financijska tržišta. S obzirom na samo privremeni gubitak proizvodnje i visok stupanj naftnih zaliha ne vidimo razlog za povećanjem prognoze cijena nafte te ostajemo pri našim projekcijama (64$ za naftu tipa Brent na kraju 2019.).

Iako skok cijene od 10% zvuči ozbiljno razina od 66 dolara po barelu približno je ista kao početkom srpnja. Stoga smatramo kako nedavni incident neće ostaviti značajniju posljedicu na cijene. Čim bude objavljen plan i raspored za nastavak proizvodnje saudijske nafte, cijena bi trebala ponovno (dodatno) pasti.

U skladu s time, ne očekujemo relevantne učinke na druga tržišta. S druge strane, u slučaju da napad kasnije eskalira u vojni sukob s Iranom, naš bi se scenarij drastično promijenio (ukoliko bi transportne rute u Perzijskom zaljevu bile blokirane) Međutim, ovaj bi scenarij imao visoke negativne globalne posljedice te procjenjujemo da je vjerojatnost takvog raspleta niska.