SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TAKTIČAR
 
Zašto je Kim Jong-un prvenstveno fokusiran na Kinu i Južnu Koreju?
Autor/izvor: Branimir Vidmarović
Datum objave: 10.09.2018. - 21:06:34
KOLUMNA - Sjeverna Koreja proslavila je ove subote 70. obljetnicu osnutka države. Po običaju, vlasti su priredile veliku vojnu paradu. Promatrači su opazili da je unatoč velikom jubileju, parada prošla bez tradicionalne demonstracije balističkih projektila različitog dometa.

Tijekom prošle velike vojne parade povodom 70. obljetnice stvaranja sjevernokorejske vojske, koja je održana u veljači ove godine, bili su prikazani projektili za koje se smatralo da su interkontinentalni projektili Hwasong 14 i 15. Od sastanaka s južnokorejskim i američkim predsjednicima, Kim Jong-un provodi opreznu politiku malih simboličkih koraka koji, kako se smatra, trebaju uvjeriti svijet i SAD u ozbiljnost mirovnih namjera sjevernokorejskog režima.

Sjeverna Koreja je još prije sastanka s Donaldom Trumpom navodno u cijelosti uništila nuklearni poligon Punggye-ri. Nedugo nakon sastanka, sjevernokorejske vlasti su SAD-u vratile 55 kutija s posmrtnim ostacima američkih vojnika iz korejskog rata uz najavu kontinuiteta suradnje na tom području.

Unatoč svemu, strane su zbog neusklađenosti ciljeva i metoda, velike nedorečenosti i manjka normativne, pravno-obvezujuće konstrukcije zajedničke deklaracije očekivano bile nezadovoljne dinamikom i manjkom željenih rezultata. Državni tajnik Mike Pompeo tri puta je posjetio Sjevernu Koreju. Tijekom posljednjeg susreta, pozvao je suprotnu stranu da što prije ispuni obećanja sa singapurskog sastanka. Sjeverna Koreja insistirala je na što skorijem potpisivanju mirovnog sporazuma. 

Istodobno, Međunarodna agencija za nuklearnu energiju upozorila je da Pjongjang ne samo da nije obustavio nuklearnu djelatnost, već je i nastavio razvijati nuklearno oružje. Zbog svega navedenoga, Trump je nedavno otkazao četvrti posjet Pompea Sjevernoj Koreji.

No, Kim Jong-un je i dalje prvenstveno fokusiran na Kinu i Južnu Koreju. S kineskim predsjednikom Xijem sastao se tri puta u tri mjeseca; zadnji sastanak održan je nedugo nakon sastanka s Trumpom. Već neko vrijeme se piše o mogućem, drugom po redu sastanku s južnokorejskim predsjednikom Moonom koji bi se, unatoč manjku službene potvrde, trebao održati pred kraj tekućeg mjeseca.

Ciljevi Pjongjanga su i dalje nepromijenjeni: iskoristiti novu pozitivnu sliku za poboljšanje odnosa s Kinom i Južnom Korejom; dobiti sigurnosne garancije ili poboljšati sigurnosno okruženje; djelomično ukidanje ili smekšavanje sankcija, privlačenje investicija i kapitala. Pri tome Pjongjang želi maksimalno sačuvati svoj obrambeni i vojno-znanstveni kapacitet. Sjeverna Koreja vidi SAD samo kao nezaobilaznu pregradu za ostvarivanje tih ciljeva. Stoga nije čudno što su koraci koje poduzima Pjongjang kontinuirani, ali površni i sadržajno plitki.

U tom kontekstu ne treba čuditi Kimova izjava o nakani da denuklearizira Sjevernu Koreju najkasnije do početka 2021. godine, odnosno do kraja Trumpova mandata. Kim računa da će Trumpova politika prema Sjevernoj Koreji, unatoč oscilacijama, ostati u pozitivnoj zoni. Sudeći po svemu, nije siguran u Trumpov drugi mandat, stoga želi ostvariti barem nešto do njegova isteka. U slučaju pobjede drugog kandidata, politika SAD-a može se promijeniti i vratiti se čvrstoći i pragmatizmu. U tom slučaju sankcije i pritisak bi ostali na snazi ali bez Trumpovog personaliziranog pristupa. Ako Trump dobije novi mandat, priča se može nastaviti. 

Također, sredinom 2021. istječe Sporazum o uzajamnoj pomoći, suradnji i prijateljstvu između Kine i Sjeverne Koreje koji je potpisan davne 1961. Režim svakako računa na narednu dvadesetgodišnju prolongaciju sporazuma. Iako je iz strateških razloga malo vjerojatno da će Peking odbaciti jedan od rijetkih poluga u bilateralnim odnosima, opasnost ipak postoji. 

Stoga ovim potezima Kim nastoji, osim SAD-a, smiriti i budno oko Pekinga kako bi smanjio sve potencijalne rizike i polako obnovio ekonomske odnose sa sjevernim susjedom. Uostalom, za Kinu eskalacija prouzročena novim pokusima balističkog i nuklearnog naoružanja predstavlja puno veću prijetnju od same činjenice posjedovanja.

Zato u teoriji Peking neće zahtijevati potpunu predaju ili uništenje arsenala.

Nastavno na ovu „magiju brojeva“ odnosno datuma, valja reći da će južnokorejski predsjednik Moon Jae-in imati izbore 2022. Dio javnosti je od početka bio skeptičan prema njegovoj politici mira i dijaloga s Pjongjangom. Svojim susretom s Kimom, Moon je dobrovoljno stao pod kritičko povećalo javnosti i saveznika. Sada je na udaru kritike zbog nedovoljnog rasta ekonomije i stvaranja radnih mjesta. Ako se ekonomske prilike ne poprave, Moonova jedina visokorizična aktiva bit će proces sa Sjevernom Korejom pa će se truditi da minimizira sve usputne oscilacije i napetosti. 

Kim Jong-un je, dakako, svjestan konvergencije različitih okolnosti u tom uskom vremenskom razdoblju. Eskalacija i vraćanje na staro i dalje ostaju u igri, ali su kao opcija izrazito nepovoljni, nerazumni i neisplativi. Zato će se truditi i dalje preko malih ustupaka i gesta, poput isključivanja balističkih projektila iz parade, bacati pijesak u oči svim zainteresiranim stranama.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.