SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PONTIFIKAT
 
Zašto Papa izbjegava Argentinu?
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 13.01.2018. - 07:57:44
RIM - Papa Franjo u ponedjeljak šesti put u pontifikatu putuje u Latinsku Ameriku, ali ponovo neće u svoju rodnu Argentinu, što izaziva mnoga pitanja.

"Na svim svojim putovanjima Papa riskira da bude izmanipuliran, ali u Argentini taj bi rizik bio najviši", smatra talijanski povjesničar Gianni La Bella, član katoličke zajednice svetog Egidija.

U svom dosadašnjem pontifikatu Franjo je obišao dobar dio Latinske Amerike, Brazil, Paragvaj, Boliviju, Kubu, Ekvador, Kolumbiju. Sada će u Čile i Peru. Na svim putovanjima Papa poziva na pomirenje, mir i dijalog.

Mnogi analitičari u Vatikanu i Argentini smatraju da te poruke imaju posebu težinu u njegovoj domovini, gdje se često interpretiraju kao političke intervencije ili strelice usmjerene na krajnje liberalnog argentinskog predsjednika Mauricija Macrija.

"Mislim da se Franjo boji da je snažna polarizacija društva u Argentini štetna po njegovu pastoralnu funkciju", rekao je La Bella, koji je lani pratio Papu na putovanju u Kolumbiju, zemlju razorenu pedesetogodišnjim građanskim ratom.

"On je oduvijek bio glasonoša kulture dijaloga, zajedništva, rada na dobrobit zajednice", kaže argentinski društveni aktivist Gustavo Vera, koji je blisko surađivao s Jorgeom Bergogliom. "Mislim da, s druge strane, Argentina nije evoluirala prema dijalogu".

Papina odluka da ne dolazi u zemlju u kojoj je proveo većinu života čini se vrlo osobnom, dodaje Vera. "On ne želi biti faktor podjele, oportunizma i strančarenja. Mislim da Argentinu čuva za kraj, da će doći u svoju dragu zemlju, voljenu domovinu, kada osjeti da će biti čimbenik dijaloga i zajedništva".

Svijet je veći od Argentine

Talijanska novinarka Franca Giansoldati smatra da Franjo zasad ne želi u Argentinu kako ga tamošnja postojeće vlada ne bi iskoristila za socijalnu politiku kakvu on ne podržava.

"Uz to, ne želi svoju domovinu privilegirati nauštrb drugih zemalja, jer želi imati univerzalnu ulogu i izbjegavati nostalgiju i želju da se vrati na draga mu i voljena mjesta", kaže Giansoldati.

Argentinski biskupi već su ga pet puta pozvali u posjet, ali Argentina je izostavljena s popisa njegovih putovanja u ovoj godini.

"Svijet je veći od Argentine. Stavljam se u Gospodinove ruke da me usmjeri", kazao je Franjo prije godinu dana komentirajući zašto još nije bio u domovini otkako je izabran.

Činjenica da Papa odlučno odbija posjetiti Argentinu, u zemlji izaziva gomilu pitanja i nagađanja.

"On poznaje situaciju u Argentini i ima svoje razloge zašto ne dolazi. Mislim da je to svojevrsna kazna Macrijevoj vladi, koju ona zaslužuje", kaže 65-godišnji umirovljenik Julian.

Papa, često kritičan prema liberalnim politikama, primio je Macrija u Vatikanu u veljači 2016. u vrlo hladnoj i službenoj atmosferi.

Njih se dvojica, međutim, vrlo dobro poznaju. Franjo je dugo bio nadbiskup Buenos Airesa, a Macri njegov gradonačelnik.