SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
POSLEDICE
 
Zbog kosovskih taksi pada srpska prehrambena industrija
Autor/izvor: SEEbiz / Tanjug
Datum objave: 10.01.2019. - 15:43:50
BEOGRAD – Zbog dodatnih taksi koje je Priština uvela na proizvode iz centralne Srbije došlo je do pada prehrambene industrije od 10 odsto u novembru, saopštili su danas ekonomisti MAT-a.

Oni predviđaju da će BDP ove godine biti smanjen od 0,5 do 0,7 odsto ako ne budu ukinute te takse za srpsku robu na KiM, kao i da će taj problem u 2019. biti jedan od najvećih izazova za domaću ekonomiju.

Takođe, pad prehrambene industrije u novembru je postao glavni činilac međugodišnje stagnacije ukupne prerađivačke industrije u tom mesecu i obaranja procenjenog rasta prerađivačke industrije u celoj 2018. godini na značajno manje od tri odsto.

Ekonomista MAT-a Stojan Stamenković je rekao da su ukupne isporuke na KiM iz centralne Srbije u periodu januar – novembar iznosile 410 miliona evra.

Precizirao je da je ta isporuka u oktobru iznosila 42,2 miliona evra, dok je u novembru nakon uvođenja taksi pala na 17,2 miliona evra.

Stamenković je rekao da su te isporuke, kada je reč samo o prehrambenoj industriji, u oktobru iznosile 7,7 miliona evra, a u novembru svega 3,2 miliona evra.

„Budući da su sada takse Prištine od 100 odsto proširene i na robu stranih proizvođača koja dolazi iz Srbije, treba očekivati povećanje ovog efekta do blizu potpune obustave isporuka. Ostaje da se vidi da li će i u kojoj meri, uz povećane troškove, manji deo moći da se kompenzuje izvozom i plasmanom preko drugih zemalja", naveo je Stamenković.

Ekonomista MAT-a Ivan Nikolić je rekao da će BDP biti smanjen od 0,5 do 0,7 odsto ako ne budu ukinute takse za izvoz robe na KiM.

Nikolić je rekao da će taj problem ove godine biti jedan od najvecih izazova za ekonomiju Srbije.