SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
SABOR
 
Zbog nedostatka kvoruma nema odluke ulazi li Kuščević u Odbor za zakonodavstvo
Autor/izvor: SEEbiz / N1 info
Datum objave: 20.09.2019. - 15:49:00
Zadnja izmjena: 20.09.2019. - 15:50:32
ZAGREB - Hrvatski sabor u petak, zbog nedostatka kvoruma, nije odlučio hoće li bivši ministar uprave Lovro Kuščević, koji se vratio u zastupničke klupe i kojemu je na zahtjev DORH-a ukinut imunitet, biti član Odbora za zakonodavstvo.

Nemamo kvoruma, glasovat ćemo o tome kad se steknu uvjeti, najavio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković nakon rasprave u kojoj su Most i SDP žestoko napali prijedlog o Kuščevićevu izboru, a HDZ branio načelo presumpcije nevinosti i neovisnosti pravosuđa.

"Imenovanjem u odbor, Kuščević niti je nagrađen, niti degradriran, niti je veći, niti manji zastupnik nego je bio prije toga", uzvratio je Branko Bačić (HDZ) kolegama Nikoli Grmoji i Gordanu Marasu.

Prozvao ih je da svojim osporavanjem Kuščevića žele unaprijed osuditi.

"Nisam mogao vjerovati da za čovjeka protiv kojeg nije podignuta optužnica, a da ne govorim da je to daleko od presude, vi u startu želite reći 'on je kriv'", izjavio je Bačić spočitavajući kolegama da izjavama zapravo "grubo" zadiru u neovisnost pravosuđa.

"Šaljete poruku pravosuđu 'on je za nas kriv, pa ga osudite, jer po nama ne može biti ni član radnog tijela", kazao je predsjednik HDZ-ova Kluba i pozvao kolege da poštuju integritet i načelo presumpcije nevinosti svake osobe.

Grmoja: Bačić, Šeks i ostali kumovi

"Bačić tvrdi da sam izvršio udar na neovisnost pravosuđa i pritisak što je apsolutno netočno. Ako netko ovih 20 i nešto godina vrši pritisak na neovisnost pravosuđa to su Bačić, Vladimir Šeks i ostali kumovi", prozivao je Grmoja.

Ustvrdio je kako je javnost zgrožena činjenicom da HDZ imenuje u Odbor za zakonodavstvo čovjeka kojem je Sabor skinuo imunitet pod sumnjom za koruptivne radnje.

"To je užasna poruka koja se šalje javnosti, ali nije prva, imali smo Božidara Kalmetu kojeg je Andrej Plenković imenovao za jednog od ključnih ljudi u operativi HDZ-a i to je već bila naznaka, ne samo političke, nego i pravosudne rehabilitacije koja se dogodila jučer", izjavio je Grmoja, referirajući se na Kalmetino oslobađenje u aferi Remorker i Fimi medija.

Maras pak kaže da ne želi ulaziti u motive zbog kojih neka stranka predlaže nekog zastupnika u radno tijelo, to će ocijeniti birači.

To što smo danas vidjeli u sabornici također je koruptivno ponašanje, ne znaju se motivi zašto je netko nekome opstruirao glasovanje, ne zna se čime Milan Bandić ucjenjuje HDZ da Sabor ne može normalno funkcionirati, rekao je Maras koji je već ranije prosvjedovao što je saborsko glasovanje sa podneva pomaknuto na 13 sati.

Zbog nedostatnog kvoruma, Sabor u petak nije glasovao ni o drugim imenovanjima u svoja radna tijela.

Situaciju je za N1 prokomentirao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru Branko Bačić.

"Prije svega već u startu s obzirom da dvoje naših zastupnika nije moglo glasovati jer nije položilo prisegu imali smo manji broj zastupnika, s druge strane nekoliko zastupnika imalo je opravdani izostanak, a imali smo dogovor s još dvojicom zastupnika da dođu na vrijeme, ali nisu uspjeli i u tom trenutku u 12 sati znajući da se oporba neće priključiti glasovanju ni onda kada je to uobičajen i nepisani dogovor u Saboru čekali smo da se kvorum dogodi i da imamo dovoljno ruku da možemo izglasati zakone što se i dogodilo u 13 sati kada su svi oni koji su mogli stići na vrijeme došli u sabornicu i onda je normalno došlo do glasovanja", kazao je Bačić.

Tvrdi da nije točno da nije bilo zastupnika iz Kluba zastupnika stranke Rada i solidarnosti i da zbog toga nije bilo kvoruma. Odbacio je i mogućnost da Milan Bandić na taj način vrši pritisak na Vladu.

"Zbog objektivnih okolnosti nismo imali u podne dovoljan broj zastupnika, kao što ste vidjeli u 13 sati je sve bilo potpuno normalno i izglasali smo sve točke koje smo trebali.

Meni je žao, ovo je presedan koji se dogodio da u rasporedu članova radnih tijela Sabora potpredsjednika Sabora i potpredsjednika radnih tijela postoji nepisano pravilo da vladajući glasaju za kandidate oporbe i oporba za kandidata koje predloži vladajuća većina. Ovo je presedan koji mi se nimalo ne dopada, nakon ovoga nitko ne priječi vladajućoj većini da posmjenjuje sve članove, predsjednika i potpredsjednika radnih tijela. Ovo je sramotno", ističe Bačić.

"Danas je zbog izigravanja tog nepisanog pravila nekoliko radnih tijela Sabora nije popunjeno članovima vladajuće većine. Danas smo imenovali oko 14 članova radnih tijela, Kuščević je bio 15. Ako nisu htjeli zbog svojih kriterija izabrati gospodina Kuščevića mogli su napraviti ono što mi radimo, podržati ostale kolege da uđu u radna tijela. Zbog ovakvog igrokaza Odbor za znanost i kulturu nema predsjednika jer smo bili uvjerenja pa smo i pustili članove koji imaju obveze da odu prije završne točke glasaovanja i zato na zadnjoj točci imenovanja nismo imali kvorum. A rekao sam, postoji nepisano pravilo u Saboru da jedni drugima ne ulazimo u kadrovska rješenja kada su u pitanju članstva u radnim tijelima Sabora.Ništa nakon ovoga ne priječi većinu da smijeni sve članove radnih tijela i postavi svoje članove", pojasnio je Bačić.

Bačić je kazao da neće Državno odvjetništvo ne podignuti optužnicu jer je Kuščević član radnog tijela Sabora. "Takav pristup ne priliči i nedostojan je. Čovjeku koji je voljom naroda došao u Hrvatski sabor onemogućava mu se da bude član radnih tijela, to je za mene neshvatljivo", kazao je zaključno.