SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
TENDERI
 
Zbog žalbe obustavljen tender za izgradnju tunela Hranjen koji će povezati Sarajevo i Goražde
Autor/izvor: SEEbiz / Klix.ba
Datum objave: 26.06.2018. - 08:44:20
SARAJEVO - Obustavljen je tender za odabir izvođača radova na budućem tunelu Hranjen između Sarajeva i Goražda, a koji su Autoceste FBiH raspisale u aprilu.

Kako je potvrđeno za Klix.ba, riječ je o stadnardnoj proceduri u slučajevima kada se jedna od učesnica tendera požali na tok procesa. Tender nije poništen te se čeka mišljenje Ureda za žalbe po pitanju žalbe neimenovane kompanije.

Riječ je o tunelu koji će ležati na novoj trasi moderne ceste između glavnog grada BiH i Goražda. Putovanje između dva grada trebalo bi trajati svega 50 minuta, a najveća zasluga išla bi upravo tunelu Hranjen kojim će se zaobići planinski prevoji.

Tunel će biti dugačak šest kilometara i nalazit će se ispod planinskog masiva Hranjen. Cijela nova dionica Goražde-Hranjen-Hrenovica na kojoj se tunel i nalazi dugačka je 13,7 kilometara i ovaj projekt podrazumijeva skraćivanje aktuelnih putnih pravaca prema Goraždu za blizu 40 kilometara.

Tunel će imati glavnu cijev za dvosmjerni saobraćaj i jednu servisnu cijev, a radovi obuhvataju prilaz portalima, izradu privremenih portala i probijanje (podzemni iskop) glavne i servisne cijevi s izradom primarne podgrade.

Rok za završetak radova je 36 mjeseci, a procijenjena vrijednost prve faze izgradnje je 70.000.000 konvertibilnih maraka.