SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
JASNA PORUKA
 
Žgomba: Srpanjska rupa nije slučajnost već propust
Autor/izvor: SEEbiz / Jutarmji.hr
Datum objave: 22.07.2014. - 12:19:57
ZAGREB - Hrvatski turistički smještajni kapaciteti u prvoj su polovici srpnja ostali nepopunjeni, neka turistička mjesta početkom srpnja imala su dvoznamenkasti pad pa se mjestimično javlja i panika od propasti turističke sezone.

Srpanjsku rupu ministar turizma Darko Lorencin nedavno je nazvao uobičajenom pojavom, bez dubljih uzroka, no njegov sugrađanin Boris Žgomba smatra da problem nije bezazlen i da treba aktivnije tražiti rješenja. Pulski Uniline, čiji je suvlasnik, drugi je najveći hrvatski turoperator koji drži 16 posto hrvatskog tržišta. Lani su iz 241,6 milijuna kuna prihoda imali šest milijuna kuna dobiti, a sve godine recesije bilježe rast.

- Prva polovica srpnja već je pet godina slabo popunjena pa to više nije trend nego uobičajena pojava. Rupa je ove godine, kako izgleda, jako duboka i o tome ćemo morati raspravljati kad budemo imali kompletne podatke.

Bismo li u prvoj polovici srpnja trebali sniziti cijene?

- Ne nužno i ne samo to, jer cijene se na kraju u last minute aranžmanima same prilagode. Potrebna je ciljana i kvalitetnija promocija za taj dio godine te kreiranje događaja na destinacijama. Split primjerice nema srpanjsku rupu jer su kreirali događaj, privukli Ultru u to doba godine. Destinacija mora kreirati motiv dolaska.

Nije li se nešto moglo poduzeti da se pad zaustavi?

- Otkad je nastao turizam na ovim prostorima, uvriježeno je razmišljanje da je glavna sezona od srpnja do rujna, međutim i trendovi u turzimu i zahtjevi gostiju ukazuju na to da se težište sezone premjestilo od 15. srpnja do 15. rujna, srećom i na sredinu rujna, pa i dalje imamo dva mjeseca pune sezone, samo kasnije počinje, zaključuje Žgomba