SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
INVESTICIJE
 
Žigman: Osiguravajuća društva imaju potencijal za rast i razvoj
Autor/izvor: SEEbiz / H
Datum objave: 08.11.2018. - 17:24:37
OPATIJA - Osiguravajuća društva u Hrvatskoj već su sada značajan institucionalni investitor, ali u usporedbi sa značenjem tih institucija u Europi postoji potencijal za daljnji rast i razvoj tog segmenta financijskog tržišta, posebno u dijelu životnih osiguranja, kazao je u četvrtak predsjednik Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga (Hanfa) Ante Žigman na konferenciji Hrvatski dani osiguranja u Opatiji.

Po podacima koje je iznio, prosječan udio zaračunate bruto premije u BDP-u u europskim zemljama iznosi 8,2 posto, dok su ti podaci za Hrvatsku znatno niži te se kreću nešto iznad dva posto.

Gledano u apsolutnim iznosima, zaračunata bruto premija po stanovniku prema europskom prosjeku iznosi 2.490 eura, dok se u Hrvatskoj kreće tek oko 300 do 400 eura po stanovniku. Udio premije životnog osiguranja kreće se ispod 35 posto udjela u ukupno zaračunatoj premiji osiguranja, dok je europski prosjek 65,5 posto udjela.

"No, iako su hrvatska društva za osiguranje dobro kapitalizirana i solventna te na razini europskog prosjeka, zabrinjava njihova izloženost prema pojedinim oblicima imovine i pojedinim tržištima", kazao je Žigman.

Alokacija njihove imovine potencijalan je izvor sistemskih rizika s obzirom na značajnu koncentraciju financijske imovine u obliku dužničkih vrijednosnih papira (66,5 posto na dan 30. lipnja ove godine) te značajnu koncentraciju ulaganja u nekretnine koje ne služe poslovanju. Prosjek ulaganja u nekretnine u EU je 4,5 posto ukupne imovine, dok je u Hrvatskoj taj udio značajniji i kreće se iznad sedam posto.

Hanfa će, kako objašnjava Žigman, taj trend posebno pratiti jer će u okviru primjene EU regulative krenuti s makroprudencijalnim nadzorom kako bi na vrijeme identificirala ranjivost sustava i sistemske rizike u slučaju dolaska neke nove krize i neravnoteže na svjetskim i domaćim tržištima, te zaštitila osiguranike i stabilnost financijskog sustava.

Inače, po imovini kojom raspolažu, osiguravajuća društva danas čine drugu po snazi nebankarsku financijsku industriju, a rast njihove imovine na godišnjoj razini iznosi oko pet posto.