SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
OTPLATA
 
Zijin otplatio sve dugove RTB Bor
Autor/izvor: SEEbiz / eKapija
Datum objave: 09.01.2019. - 09:58:20
BEOGRAD - Kineski Zijin otplatio je apsolutno sve dugove RTB-a Bor iz Unapred pripremljenog plana reorganizacije preduzeća (UPPR), pa je kompanija u novu godinu ušla rasterećena balasta istorijskog dugovanja, prenosi časopis RTB-a Bor Kolektiv.

- Kineski Zijin otplatio je sve dugove RTB-a Bor iz UPPR-a. Strateški partner isplatio je više od 200 mil USD maltene u dan i sada se RTB, odnosno Zijin Bor Copper DOO, bez ikakvog ograničenja i tereta pozicionira na tržištu kao jedan od, verujem, najznačajnijih evropskih proizvođača bakra u budućnosti – rekao je ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Plaćene su, kako je naveo ministar, sve obaveze prema budžetu Republike Srbije vezano za rudnu rentu i ostale takse i naknade, izmirene obaveze prema Elektroprivredi Srbije za isporučenu električnu energiju i prema domaćim bankama, uključujući i Fond za razvoj. Otplaćen je u celosti i kredit EDC banke za topionicu i novu fabriku sumporne kiseline. Ukupno je državnim institucijama uplaćeno 11 milijardi i 210 miliona dinara, a kanadskoj banci 23 mil EUR i 42,2 mil USD.

- Dugovi RTB-a su na današnji dan – nula! A kada smo pre pet-šest godina počeli da se bavimo Borom iznosili su više od milijardu dolara. Sada imamo strateškog partnera, kompaniju Zijin, koja je, da bi se završio "klouzing", bila u obavezi da uplati 350 mil USD. Uplatom tih para stekla je 63% vlasništva u RTB-u Bor - kazao je Antić.

Prema njegovim rečima, kada se zaokruži ceo ciklus koji Zijin radi u Srbiji, vezano za RTB i za projekat Čukaru Peki, a to je kako kaže nekoliko godina, Srbija će sa proizvodnjom od 200 do 250 hiljada tona bakra godišnje biti treći najveći proizvođač bakra u Evropi.

- Koliko je to važno za Srbiju pokazuje primer da rudarstvo u ovom trenutku u BDP-u učestvuje sa oko 1%. Kroz tih nekoliko godina samo bakar učestvovaće sa 5% u BDP-u države – kazao je Aleksandar Antić.