SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
RUDNICI
 
Zijin ulazi u RTB Bor i Nevsun: U otvaranje rudnika ulažu četiri milijarde dolara
Autor/izvor: SEEbiz / Večernje novosti
Datum objave: 22.11.2018. - 12:24:20
BEOGRAD - Kineska rudarska kompanija Zijin, strateški partner RTB Bor, najavila je preuzimanje kompanije Nevsun. U vlasništvu ove kanadske firme je rudnik cinka Biša u Eritreji, kao i istražna prava na lokalitetu Čukaru Peki, nedaleko od Bora, koje se smatra najznačajnijim resursom bakra i zlata na svetu, saznaju Novosti.

Na taj način, spajanjem kompanija RTB Bor i Nevsun, Kinezi bi u Boru mogli da postanu vlasnici najvećeg rudnika bakra i zlata u Evropi.

Kako se očekuje, Zijin bi najkasnije početkom naredne godine istovremeno trebalo da preuzme upravljanje u RTB-u Bor i u Nevsunu. Kineska korporacija se obavezala da će, uz 200 mil USD koje će potrošiti na otplatu starih dugova, u otvaranje novih rudnika u Boru investirati 1,24 mlrd USD, dok je za kupovinu kanadske kompanije izdvojila 1,4 mlrd USD.

Preuzimanjem Nevsuna kineska kompanija bi samo u aktiviranje gornjeg dela ležišta Čukaru Peki trebalo da investira oko 700 mil USD, a taj rudnik bi trebalo da počne da radi 2020. godine. Na red bi kasnije došao i početak eksploatacije u donjem delu tog ležišta, što je investicija vredna između 1,5 i 2 mlrd USD, budući da je reč o ležištu koje se nalazi na velikim dubinama.

Tako se očekuje da će u narednom periodu u otvaranje novih rudnika u ovom kraju biti investirano najmanje 4 mlrd USD. Kako se procenjuje, samo u nalazištu Čukaru Peki kriju se rezerve od gotovo 15 miliona tona bakra i blizu 400 tona zlata, ali je 54% odsto donjeg dela tog ležišta u vlasništvu američkog giganta Freeport McMoRan.