SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
ODLUKE
 
Zrenjanin opredelio zemljište za fabriku Shandong Linglonga
Autor/izvor: SEEbiz / Beta
Datum objave: 05.10.2018. - 19:32:20
ZRENJANIN - Odbornici Skupštine Zrenjanina usvojili su zaključak kojim se opredeljuju građevinske parcele u industrijskoj zoni "Jugoistok" na kojoj će biti izgrađena fabrika kineske kompanije 'Shandong Linglong' i njihovih kooperanata.

Kako se u dokumentu navodi, parcele se opredeljuju za realizaciju investicionog projekta od državnog značaja radi izgradnje fabrike pneumatike za motorna vozila i pratećih objekata, a na osnovu Memoranduma o razumevanju potpisanog između Vlade Srbije i kineske kompanije avgusta ove godine.

Gradonačelnik Čedomir Janjić podsetio je da je reč o investiciji vrednoj gotovo milijardu dolara, tako da je potrebno preduzeti određene radnje kako bi se fabrika smestila u industrijsku zonu, na površini od čak 136 hektara.

"Ulaganje od skoro milijardu dolara je skoro neverovatno i nismo još u potpunosti ni svesni šta ovo znači za naš grad i njegovu budućnost. Još smo sa tri kineske kompanije u završnim pregovorima, mislim da će i to biti vrlo brzo završeno", kazao je on.

Rekao je i da kineski investitori planiraju da polože kamen-temeljac do marta sledeće godine, a da su za 2021. godinu već ugovorili prve kontigente pneumatika sa nemačkim partnerima.

Odgovarajući na primedbe odbornika opozicije da je u pitanju dolazak "prljave tehnologije" i da kineska kompanija iz tih razloga ne gradi fabriku u nekoj od zemalja Evropske unije, već na njenom obodu, gradonačelnik je podsetio da je ta investicija već bila, praktično, viđena u Češkoj, koja je članica EU, ali da su Kinezi odlučili da ipak ulažu u Zrenjanin.

"Ovo će biti najsavremenija fabrika guma u Evropi, znači ne van Evropske unije, nego na teritoriji cele Evrope. Mogu samo da vam kažem da se u Kini fabrika nalazi u centru grada, i da je uz središte proizvodnih pogona i njihova sedmospratna upravna zgrada koja je delom i hotel", rekao je Janjić.

Kako je naveo, u Zrenjaninu će fabrika biti mnogo savremenija nego što je ta u Kini, a na velikom prostoru, na kom će više od 60 hektara biti pod krovom, biće zaposlen relativno mali broj radnika, do 1.500.

 
You need Adobe Flash Player to view this.
Download it from Adobe.