SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BIROKRACIJA
 
Žrtvovanje lokalnih uhljeba na račun nacionalnih
Autor/izvor: Ivan Brodić
Datum objave: 07.12.2014. - 21:31:08
KOLUMNA - Požuriti treba, pomislio sam jučer kada su nacionalne televizijske kuće javile kako se testira let na Mars prije prijevoza ljudi na taj planet, jer možda je to jedini spas za ovu državu, u kojoj vladajuća nomenklatura sve radi naopako.
Šalu na stranu, Sabor je na prijedlog Vlade RH, a uz pomoć obligatornih povećanja sredstava za nacionalne manjine (što već predstavlja nacionalni folklor), prije nekoliko dana, donio Zakon o financiranju jedinica lokalne samouprave. Njime će se, kao i novom malom poreznom reformom, prihodi lokalne samouprave, zbog izmjena poreza na dohodak, smanjiti za oko 2 milijarde kuna. Dociraju iz Vlade kako je potrebno biti osjetljiv i štedljiv prema novcu koji uplaćuju građani te predlažu kompenzacijske mjere od 400 – 800 milijuna kn.

„Udruga gradova pozvat će se na Europsku povelju o lokalnoj samoupravi koja propisuje da se gradove, općine i županije mora pitati za mišljenje o tome kako će im se, uz ostalo, dodjeljivati preraspoređeni izvori financiranja, kao i na Poslovnik Vlade koji propisuje potrebu konzultacija s lokalnom samoupravom“ rekao je Hini  Dario Runtić, savjetnik u Udruzi.

Podupiru ga lokalni političari gotovo bez obzira na stranačku pripadnost. Primjerice riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, koji smatra kako je poduprijeti Udrugu dijelom elementarne demokratske kulture. Uporište vide i ustavnoj odredbi koja propisuje da prihodi jedinica lokalne samouprave moraju biti razmjerni njihovim ovlastima, što uz ove izmjene nije moguće ostvariti.  Primjera radi, u Gradu Zagrebu proračun će se smanjiti za oko jednu šestinu kako kaže glavni gradski financijaš Slavko Kojić.

Grad više neće moći funkcionirati kao prije, a morat će se postaviti pitanje socijalnih davanja, pomaganja nekim sportskim subjektima kao i zaustaviti ulaganje u infrastrukturu, sve kako se ne bi diralo u stečena prava djelatnika na lokalnome javnome proračunu.

Pred godinu nacionalnih izbora, po tko zna koji put genijalni hrvatski politički establishement pokazuje što im je na pameti. Docirajući lokalnoj razini o potrebi štednje javnoga novca te izglasavajući upravo ovakav zakon, oni stvaraju alibi za novu sezonu nagrađivanja poslušnika na javnome novcu, ovoga puta na nacionalnoj razini. Uvidjevši kako, zbog kontinuiranog pada BDP-a i uslijed toga sve slabijeg punjenja proračuna, više neće ići uhljebljivanje na svim razinama, naš je nacionalni establishement odlučio žrtvovati lokalne uhljebe (tamo je trenutno više oporbenih) spašavajući one na nacionalnoj razini.

Sve, valjda, prema parafrazi one Hegelove, to gore po pravni i politički okvir, naopakim djelovanjem naša nacionalna politička nomenklatura riskira suočavanje sa europskim i nacionalnim pravosuđem. Europska povelja o lokalnoj samoupravi i pozitivna zapadnjačka politička i demokratska tradicija poznaje decentralizirajuću podjelu javnih sredstava te smanjenje središnje vlasti i povećanje lokalnih ovlasti.

Zaključimo, biti članom Europske unije, priznavati njenu pravnu i demokratsku strečevinu, a ponašati se kao jedan običan orbanosvski eksces, ne čini se nikome, osim valjda, u sebe zaljubljenim hrvatskim ministrima, osobito mudrim. Sreća u nesreći je kako, osim skoroga prijevoza na Mars, u Uniji postoje fiskalni i politički mehanizmi snažne sugestije.