SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
PORUKE
 
Žugić: Atlas banka ima šanse za oporavak
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 05.01.2019. - 10:40:10
PODGORICA - U Atlas banci postoje šanse za oporavak, kazao je guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG) Radoje Žugić. On je, gostujući u Dnevniku TVCG, naveo da je CBCG pripremila plan dokapitalizacije te banke koja treba da ispuni još dva uslova – da se smanje troškovi i da poslovni model bude održiv.

Privremeni upravnik Atlas banke je predložio da se obavi njena dokapitalizacija, jer je utvrdio da bi tako bio moguć nastavak njenog poslovanja, dok je Savjet CBCG donio rješenja o oduzimanju dozvole za rad Invest banci Montenegro (IBM) i otvaranju stečajnog postupka nad njom.

"Ovo je prilika da oni koji su kritičari privremene uprave Atlas banke ili moratorijuma kojim smo sačuvali likvidnost banske, a uradili smo to u najkraćem mogućem roku, da im damo šansu da dokapitalizuju svoju banku. Ako budu ostali nijemi na ponudu privremene uprave i Komisije za hartije od vrijednosti, onda ćemo dati priliku potencijalnim drugim investitorima koji su ranije iskazivali interesovanje", kazao je Žugić.

"Proces za Atlas banku je potencijalno održiv, pod uslovom da oni koji su najavljivalji da će zaštiti i povjerioce i zaposlene, urade ono što su obećali", dodao je.

Žugić je poručio da će svi deponenti u Invest banci Montenegro biti obeštećeni od strane Fonda za zaštitu depozita (FZD), do 50.000 eura.

Saopštio je da će 2.824 deponenta biti zaštićena u cjelini, dok će se manji dio pokušati namiriti iz stečajne mase, odnosno iz imovine ove banke.

"U IBM se uvodi stečaj polazeći od toga da je imovina te banke mnogo niža od obaveza koje ta banka ima i da je nivo kapitala nedovoljan da podrži rizičan profit te banke, odnosno da je koeficijent apsolventnosti za jednu četvrtinu niži iznad propisanog minimuma", pojasnio je guverner CBCG.

Istakao je da je osnovna funkcije Savjeta CBCG i CBCG zdravlje bankarskog sistema, kao osnovni segment ukupne finansijske i makroekonomske stabilnosti.

"Finansijski sistem je u ranijem periodu značajnije unaprijeđen, po svim indikatorima finansijskog poslovanja. S druge strane, pojedine ranjivosti sistema su sa sistemskog rizika, djelovanjem CBCG, izmještene na individualne banke. Jedna od tih ranjivosti je bila i ranjivost tri manje banke, od kojih je jedna dosegla nivo apsolventnosti od preko 13 odsto a dvije banske koje su predmet razmatranja Savjeta CBCG su pogoršale svoje parametre poslovanja ali i finansijsko stanje", podsjetio je Žugić.

On je naglasio da uticaj tih banaka na finansijski sistem nije negativan.

"Što je najvažnije, moja poruka klijentima je da od 7. decembra do danas imamo rast depozita na sistemskon nivou, što je rast povjerenja i u sistem, ali i u CBCG", istakao je Žugić, tokom gostovanja u Dnevniku TVCG.