SEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz SlovenijaSEEbiz Slovenija
BANKE
 
Žugić: Ima interesovanja za otvaranje novih banaka
Autor/izvor: SEEbiz / RTCG
Datum objave: 11.04.2018. - 21:13:00
PODGORICA - Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), Radoje Žugić saopštio je da ima interesovanja za otvaranje novih banaka i promjenu vlasnika i dodao da je još sve u najavama.

Bankarski sektor je prošle godine karakterisao pozitivan trend svih važnijih bnakarskih parametara: Žugić (Foto: Gov.me)

"Interesovanja ima, i za otvaranje i za promjenu vlasnika, ali generalno to je sve u najavama i nije prilika da se javno komentariše", rekao je Žugić novinarima nakon dodjele godišnje nagrade CBCG.

On je kazao da ta vrhovna monetarna institucija vodi politiku konzervativnog tipa sa jasnim smjernicama - čist novac, reputabilan vlasnik i jasan finansijski plan.

Žugić je naveo da je prošla godina bila izuzetno povoljna i pozitivna i za bankarski sektor i interno za CBCG.

"Bankarski sektor je prošle godine karakterisao pozitivan trend svih važnijih bnakarskih parametara, a u padu su bili nivo kamatne stope i loših kredita", rekao je Žugić.

On je podsjetio da su nivo loših kredita sveli na pristojan nivo od 7,18 odsto, kao i da su možda rekorderi u dinamici smanjivanja loših kredita što pozitivno utiče na ukupnu bankarsku aktivnost.

"U CBCG mogu reći da smo imali finansijske iskaze koje je revizorska kuća KPMG ocijenila kao izuzetno pozitivne u smislu tačnosti, istinitosti i primjene svih finansijskih međunarodnih standarda", kazao je Žugić.

Žugić je danas, na dan te vrhovne monetarne institucije, uručio godišnje nagrade CBCG za ovu godinu, koja je ustanovljena 2007. godine sa ciljem stimulisanja razvoja naučne misli i afirmacije mladog stručnog kadra u Crnoj Gori.

Nagradu za najbolji diplomski rad dobio je Miloš Martinović, dok je za najbolji magistarski rad nagrađena Milena Pajović. Oba rada su odbranjena na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Nagradu za najbolji doktorski rad ravnopravno su podijelile Milica Daković Tadić i Bojana Bošković. Oba rada su odbranjena na Fakultetu za međunarodnu ekonomiju, finansije i biznis Univerziteta Donja Gorica.

Godišnja nagrada se sastoji od plakete i novčanog iznosa od dvije hiljade eura za najbolji diplomski, tri hiljade eura za najbolji magistarski i četiri hiljade eura za najbolji doktorski rad.

CBCG je danas organizovala i aukciju slika, od kojih će pola prihoda biti donirano Dječjem domu Mladost u Bijeloj, a ostatak autorima.